sestdiena, 2011. gada 15. janvāris

Asins sastāvs.


Asinis ir šķidrie saistaudi, kuru galvenā masa nemitīgi kustas. Tās ir eritrocītu, leikocītu un asins plātnīšu suspensija asins plazmā. Asinis kopā ar limfu un audu šķidrumu veido organisma iekšējo vidi. Pieaugušam cilvēkam ir 4 - 6 litri asiņu, kas ir 6-8% ķermeņa masas. Fizioloģiska miera stāvoklī viss asiņu daudzums necirkulē, jo daļa atrodas asiņu depo orgānos . No šī kopējā daudzuma 40-50% ir asins formelementi - asinsķermenīši, bet 55-60% ir šķidra starpšūnu viela - asins plazma . Cilvēka asinis savas funkcijas var veikt tikai tad, ja tās nemitīgi riņķo pa slēgtu asinsrites sistēmu.
Asins dzīves ilgums 120 dienas.
Asins satāvs:
Eritrocīti - sarkanie asins ķermenīši, kuri atbild par audu un orgānu apgādi ar skābekli.
Hemoglobulīns - elpošanas pigments, kurš piešķir asinīm sarkanu krāsu. Atrodas eritrocītos.
Hemoglobulīns sastāv no 2 daļām; hēma(olbaltuma) un globulīna (dzelzs forfirīna). Tas piedalās gāzu apmaiņas procesā; pārnes skābekli no elpošanas orgāniem uz ķermeņa audiem un aiznes ogļskābo gāzi (CO2) no audiem uz plaušām. Hemoglobulīns nepārtraukti tiek sintezēts jaunos eritrocītos. Traucējumi hemoglobulīna uzbūvē noved pie anēmijas un citām slimībām. Tas dzīvo 120 dienas, rodas kaulu smadzenēs.
Leikocīti - imūnaizsardzības šūnas, "aizsargarmija" vīrusu un mikrobu iekļūšanas ceļā organismā. Tie baltie asins ķermeņīši, kuri dzīvo organismā 25 dienas, pēc tam atjaunojas. Piemēram, jūs sagriezāt pirkstu. Šajā vietā sapulcējas liels daudzums leikocītu, lai pretotos iekaisumam un infekcijai.
Plazma - asins sastāvdaļa, kas satur barojošās vielas.
Trombocīti - dzīvo organismā 2-4 dienas, atbild par asins recēšanu traumu un bojājumu gadījumā.
Atmirušās šūnas iznīcina liesa.
Kad visas asins nesošās šūnas izstrādātas vajadzīgajā daudzumā - cilvēks ir vesels.
Pateicoties asins kvalitātei un sastāva uzlabošanai ārstē arī sirds - asinsvadu saslimšanas.
Pateicoties sava uztura izvēlei:
*asinis tiek attīrītas no toksīniem, holesterīna, baktērijām, sēnītēm un vīrusiem;
*asinis tiek šķīdinātas un paātrinās asinsrite;
*aktivizējas jaunu asiņu izstrāde un veco izvadīšana.
Tāpēc ir ļoti svarīgi cilvēkam pašam rūpēties par "savas degvielas" kvalitāti visa mūža garumā, kura pateicībā sekmīgi pabaro ik katru orgānu, ļauj vienmēr būt veselam un možam, īstenot savas dzīves sapņus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru