svētdiena, 2018. gada 2. decembris

Mūsu brokastīs ieteicams lietot un nav ieteicams...

Viens no nepamatoti piemirstiem produktiem ir prosa – sens graudaugs, kuru tā izturīguma un uzturvielu bagātības dēļ Latvijā, līdztekus miežiem un rudziem, audzēja jau otrajā gadu tūkstotī pirms Kristus dzimšanas, vēsta interneta vietnē "Letonika" atrodamie fakti. Ielūkojoties senču virtuves senākajos nodalījumos, jāsecina, ka agrāk nemaz tāda kartupeļu ēdāju tauta neesam bijusi, jo vēl tikai pirms četriem gadsimtiem latviešu tradicionālo virtuvi pamatā veidoja dažādi ēdieni no pašu izaudzētajiem graudaugiem. Visbiežāk galdā celtais ēdiens ir bijusi kviešu, miežu vai prosas putra..... Agrāk viss bija savādāk?Centīsimies arī šodien saglabāt, cik nu katram ir tādas iespējas,lietot uzturā dažādu graudaugu putras, sviestu un krējumu, skābpiena produkciju, dārzeņus dažādus, riekstus un medu, linsēklas un eļļu, kaņepes un eļļu, ābolus un citus augļus svaigā vai žāvētā veidā...piedomāsim pie tā,kur iepērkamies un par ko maksājam, lai barotu sevi un savu saimi?Kuram vieglāk sarūpēt to veselīgāko, kuram grūtāk, kuram vispār nekādas iespējas (jāiztiek ar to mazumiņu, kas tiek piedāvāts, bet ne tik vērtīgs). Sviests putru nesamaitā. Labu apetīti un veselību mums visiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru